Indián igénytelenség

2018/05/17. - írta: amcsikaland

Üdvözlet Navajo Nationben!
Állam az államban ezen a kétharmad Magyarországnál is nagyobb területen élő mindössze kb. 300.000 navajonak.
Régen szimpla rezervátum volt a hely, mára azonban saját rendőrségük, egészségügyi rendszerük, de még saját büntetésvégrehajtásuk is van!

 
Máskor is átjöttem már ezen a területen, de valahogy sohasem álltam meg, mert büdös rasszista vagyok: egyszerűen folyamatosan olyan tapasztalataim voltak tavaly, hogy ami indián fenntartású itt, az a motelek kivételével mindig szar, ócska, koszos, igénytelen és drága.
A településeik putrik, kóbor kutyákat se láttam sehol, csak indián helyeken. Az indián kisboltban mindig minden drága volt, választék nulla, az indián benzinkút olyan drága volt hogy azt csak a vécé mocskossága múlta felül és így tovább. 
Meglátásom szerint azért van ez így, mert nincs verseny és kevesen vannak. Ha egy benzinkútnak van engedélye a törzstől, akkor mit strapálja magát, úgyis odamennek tankolni. Vagy például láttam egy óriási, de tényleg Walmart Supercenter méretű és kinézetű áruházat, ami indián volt. Lehet előny, hogy a törzs pénze nem folyik ki a törzsből, de nem kapják meg a külső, magasabb szintű szolgáltatásokat sem, az is biztos.
A másik ok pusztán az, hogy kicsi a népsűrűség, ha nincs is adminisztratívé' kiszorítva egy szolgáltató, akkor sem biztos, hogy idejön. És akkor persze nincs munkájuk, nincs pénzük, szarul néz ki minden, ördögi kör ez.
 
Lényeg a lényeg, hogy 5 napja nem ettem rendes kaját és minden ruhám koszos, így nem volt mit tenni, indián területen vagyok, bementem egy indián mosodába. Csurig koszos minden, a légkondi büdös, dehát istenem, láttam már ilyet, viszont a sarokban a 60 colos TV az ragyog :) Minden második gép nem megy, de négyzetméterenként legalább egy tacepao van, hogy nincs refund, ha a gép szétszaggatja a ruhád (az agitáló gépek bizony ilyenek ha szarok), a lopás nem az ő saruk, meg ilyenek. Uhh. 
Most jövök rá még, hogy mi a furcsa még minden indián szolgáltatásnál: hogy belterjes, hogy nekik szól, ők ismerik. Bejössz az indián mosodába és nincs egy árlista kifüggesztve, az itt dolgozó kiscsaj teljesen kikerekedett szemekkel nézett, hogy az árlistát kértem. Kövérkés, óriási szemű, igazi kis indiánlány, nagyjából elmagyarázta, hogy melyik gép mennyi, úgyhogy elkezdtem mosni.
 
Végzek a gépbe bepakolással, odasomfordál mellém, mint vasárnapi ebédnél a macska: "Te nem innen vagy igaz? Honnan vagy?"
Egyrészt a kérdés is sértő, olyan barna vagyok már, hogy simán tesó is lehetnék :) Másrészt persze a beszédem meg a teljes tanácstalanságom minden ilyen belterjes indián üzlettel kapcsolatban árulkodó. (Megvan, a szocializmusban volt ilyen, komolyan, ha valami idegen bejött a falusi boltba, ott sutyorgott mindenki, hogy ez meg kicsoda)
 
Mondom neki, hogy Magyarországról jöttem. Még jobban elkerekedik a szeme és kuncogva elmegy a pult mögé a kolléganőjéhez.
Fél perc múlva megyek pénzt váltani (negyeddolárost kell a gépekbe dobálni), mikor látom, hogy a mobilján meg van nyitva a wikipédia a "Magyarország" címszónál :D
_________________________________________________
 
Először eddig írtam meg a bejegyzést, aztán történtek még dolgok.
 
Mosás után a örömmel ültem be a Burger Kingbe, mert a parkolóból megállapítottam, hogy van wifi :) Amíg ott ültem, hárman jöttek oda kunyerálni, mind eszméletlen szakadt, sokkal szakadtabb mint egy pesti hajléktalan, egyiknek konkrétan több rétegben szaros volt a gatyája a sportszelet csíkjában.
De a legdurvább a 9-10 éves (!) kiscsávó volt, aki bekopogott és egy szimpla átlátszó zacskóban levő nagy marék mezítlábas DVD lemezt mutatott nekem (gondolom filmekkel megírva, mert itt nagyon sok helyen automatából vehetsz filmet, nincs net vagy ha van, lassú). Köpni-nyelni nem bírtam, nagyon disztópikus filmekben szokott ilyen jelenet lenni, amikor az ekkora gyereket is kiküldik már lejmolni. Kábszert is árulhatott volna, úgy nézett ki a kis kapucnijában. Aztán lehet hogy csak egy füttyentés apunak és az is lett volna.
 
Mindegy, ettem-ittam, stb. a Burger Kingben, majd elindultam a szállásra.
Spider rock Campground, a Canyon de Chelly mellett van, $11 és van wifi, ingyen kávé meg zuhany is!!! Főleg a zuhany miatt választottam ezt a kempinget, mert abban 5 napja nem volt részem.
A kemping host szerintem Bob Marley zabigyereke, akkora laza volt, én viszont voltam olyan hülye, hogy csak a zuhany lebegett a szemem előtt, és gyorsan lesátraztam, és körbe se nagyon néztem, hogy milyen a hely. Hiba.
 
Már majdnem lement a nap, amikor mindennel készen voltam, és jöhetett a megérdemelt zuhany.
 
Á, előtte elmegyek WC-re. Benyitottam. Gyorsan kijöttem. A mellékelt képen láthatjátok azt a WC szerű izét, amit a mellette levő vödörből kell azzal a szimpatikus eszközzel leöblíteni.
Undorító az egész, és mondom ezt úgy, hogy hónapokat használtam már eddig Amerika összes nemzeti parkos pottyantós WC-jét! Borzalmasan undorító volt, a kép nem adja vissza.
20180517_074753.jpg
20180517_074805.jpg
 
Jó mondom, mindegy, majd visszamegyek a Burger Kingbe WC-zni, csak legyen zuhany, ha csak egy műanyag hordóból lelógó cső mint egy kádárkori hétvégi telken, az is pont jó, egy zuhanyt nem lehet elbaszni
 
Az odafele vezető út ilyen (másnap, nappali fényben, én ugye alkonyatkor mentem!):
20180517_074917.jpg
20180517_074923.jpg
20180517_074934.jpg
Ez egy szeméttelep. De jó rendben, majd a zuhany, leszarom, csak zuhany legyen!
Volt (ismétlem, ez egy nappali kép, én szinte sötétben voltam itt, alkonyatkor):
20180517_074942.jpg
Balra egy ugyanolyan undorító WC, a zuhany full retkes, a víz azon a kis csövön éppen hogy csordogál. Ez volt az a pont, hogy nem volt mit tenni, "lezuhanyoztam", muszáj volt, fiatal voltam és kellett a lé.
Panorána módban ugyanaez (egy tisztességes horrofilm-rendező ezt már nem vállalná be):
20180517_075039.jpg
Az egész épület rohad széjjel, minden mozdulatnál ropog az egész. Aztán rájöttem, hogy ropog az akkor is, ha nem csinálok semmit. Ja, biztos valami bogár. Vagy egy pók. Ott röhögök kínomban, amikor rájövök, hogy basszus, a hely neve Spider Rock, a ruhám felaggatva, én meg a félsötétben itt törölközök épp, mi van ha a hely tele van pókkal? És ugye az USA-ban vannak mérges pókok... Tiszta izomból próbáltam kirázni a ruhákat, ha minden igaz, nem mászott bele semmi...
A wifi természetesen nem ment, de az nem is érdekelt ezek után. 
Másnap tűnt fel, hogy annyira a zuhanyra fókuszáltam, hogy észre se vettem, hogy mekkora egy putri a hely. A fél kemping egy roncstelep:
20180517_074855.jpg
Ilyen az edénymosó:
20180517_074844.jpg
És ilyen egy pad, a szögek állnak ki belőle és a szél lengeti az egészet:
20180516_163300.jpg
Erre mondom, hogy indián igénytelenség, mert ez semmit se ad hozzá a helyhez, csak elvesz, ezt nem használod, erre nem ülsz le, ezt ki kell dobni vagy tüzifának aprítani, mert jobb nélküle mint ha itt van! 
Sajnos ködös elméjű lemmingként csak a zuhanyra fókuszáltam, és kifizettem 2 éjszakát, így még maradok egy napot (hiszen indián policy = no refund), pedig előző este is kutyaugatással telt, amire persze másnap meg is találtam egy kiírt lehetséges magyarázatot:
20180517_074758.jpg
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amcsikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr9813966978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.